Gelderland meest ondernemende regio matcht goed met ambities HAN

aug 15 • Actueel • 3183 Weergaves • Geen reacties op Gelderland meest ondernemende regio matcht goed met ambities HAN

In 2019 mag Gelderland zich samen met Asturië (Spanje) en Thessalië (Griekenland) European Entrepreneurial Region van het jaar noemen. Provincie Gelderland heeft namelijk de award voor de meest ondernemende regio in de Europese Unie gewonnen. In Brussel wordt Gelderland gezien als een proeftuin voor de economie van de toekomst. De jury spreekt vol lof over het duurzame innovatieklimaat.  De ambities van de HAN sluiten hier prima op aan. Hoe zien we innovatie en ondernemerschap terug bij de HAN?

 

Groene innovatie: bioraffinage

Gelderland opent in een nieuw venster maakt werk van een ‘groene’ economie: een slimme en schone economie waarin afval de nieuwe grondstof is. De HAN wil graag innoveren in duurzaam wonen, werken en leven. De zwaartepunten zorgen voor focus.

In het zwaartepunt Sustainable Energy & Environment richt het project Bioraffinage zich op plantaardig afval (ook wel biomassa genoemd). Onderzoekers en studenten van de opleidingen Chemie (voltijd)Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (voltijd) en Chemie (deeltijd) identificeren in opdracht van bedrijven samen de nuttige bestanddelen en ontwikkelen manieren om ze eruit te halen en opnieuw te gebruiken in producten.

‘Het zou geweldig zijn als we onze reststromen volledig kunnen gebruiken als grondstof voor de industrie. We maken optimaal gebruik van de beschikbare grondstoffen én worden minder afhankelijk van olie die nu vaak dient als bron voor de productie van chemicaliën’, zegt Karin Struijs, projectleider van het project Bioraffinage van het BioCentre en het Instituut voor Toegepaste Biowetenschappen en Chemie van de HAN.

 

Ondernemerschap bij de HAN

Het stimuleren van ondernemerschap heeft grote prioriteit bij de HAN. Toekomstige professionals -in de volle breedte- gaan na afstuderen in dienstverband werken, maar natuurlijk ook als zelfstandig ondernemer. Als eerste hogeschool richtte de HAN daarom het Centrum voor Ondernemerschap op en initieerde later grote projecten om ondernemerschap te stimuleren.

Een voorbeeld is Gelderland valoriseert opent in een nieuw venster; de HAN is penvoerder van het programma (en het vervolg ORION) en dit project heeft zeker bijgedragen bij het winnen van deze Europese prijs.

Geert-Jan Sweers, programmamanager Gelderland valoriseert: ‘Ik ben daarom ook erg blij dat we als regio met de vele initiatieven om ondernemerschap te stimuleren deze Europese prijs hebben gewonnen. Dit sluit erg mooi aan bij hetgeen we als HAN met ondernemerschap willen bereiken!’

 

Startups vanuit de HAN

De HAN is ook nauw betrokken in de regio met Startup Gelderland en bij de ontwikkelingen voor de financiering van startups. Per jaar zijn er ongeveer 10 HAN-studenten en net afgestudeerden die een voucher van € 2.500,- krijgen voor de start van hun bedrijf. Het netwerk Young In Business (YIB) begeleidt studenten bij de start van hun bedrijf, het netwerk heeft ruim 300 leden.

Een van de succesvolle HAN Startups is Volta Energy van Roel Bleumer. Als student Werktuigbouwkunde ontwikkelde hij een off-grid energievoorziening op basis van zonne-energie en de opslag daarvan. Roel werd in 2017 uitgeroepen tot Arnhemse Starter van het jaar.

Roel Bleumer: ‘Ik vind het opvallend hoe iedereen bereid is om je verder te helpen en om je plannen waar te maken. Waar je ook aanklopt, iedereen denkt met je mee. Het meeste heb ik gehad aan Young in Business en het Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap van de HAN. Maar ook de mensen die ik ontmoette buiten de HAN op netwerkbijeenkomsten en borrels zijn waardevol geweest.’

Verslag van Meet the Experts van 6 maart 2018, een goed voorbeeld met studenten van de HAN-opleiding Ondernemerschap & Retail Management. Studenten met een eigen onderneming kregen de gelegenheid om vragen te stellen aan experts en om zichzelf te presenteren.

 

Onderwijs over ondernemerschap

Studenten bij de HAN volgen op veel verschillende manieren ondernemerschapsonderwijs. Via de minor Ondernemen? Onderneem de Zakenreis (jaarlijks 300 studenten), door een Student Company op te richten (jaarlijks 500 studenten uit 8 verschillende opleidingen) of door te kiezen voor de opleiding Ondernemerschap & Retail Management.

Deze studenten krijgen gedurende de opleiding de gelegenheid om een eigen onderneming op te starten. De Eigen Onderneming is een belangrijk onderdeel in het tweede jaar. Vanuit diverse ondersteunende kennisvakken, ondernemerstrainingen en masterclasses werken studenten onder begeleiding van docentcoaches en externe partijen een bedrijfsidee uit, om dit vervolgens te vertalen naar een echte onderneming.

 

bron afbeelding kop: Pixelbay

Comments are closed.

« »